Om du lider av återkommande mensbesvär som gör att du inte orkar med vardagen som vanligt ska du söka vård. Såhär går det till steg för steg!
Steg 1: Självhjälp
Innan du bokar ett vårdbesök är det bra om du först har testat metoder där du själv kan lindra dina besvär. Vi har flera tips du kan prova!
Skriv ned vilka metoder för smärtlindring du använt och hur bra de funkar. Om du sedan söker vård kommer du bli tillfrågad om detta.
Steg 2: Kontakta vården
Om dina besvär inte lindras av receptfria värktabletter eller andra smärtlindrande metoder ska du kontakta vården. Vänta inte för länge. Förutom att smärtan gör livet tungt och komplicerat kan besvären också vara ett tecken på att någonting inte står rätt till.
Vilka vårdmottagningar finns och hur gör jag?
- Vårdcentral / hälsocentral / husläkarmottagning: Oavsett om dina besvär är kroppsliga eller om din smärta är mer psykisk så kan du kontakta en vårdcentral, en hälsocentral eller en husläkarmottagning (namnen varierar beroende på var du bor i landet). Du kan hitta din närmaste vårdmottagning genom 1177 Sjukvårdsupplysningen. Du kan också dygnet runt ringa till 1177 och ställa dina frågor till en sjuksköterska.
- Barnmorskemottagning & gynekologmottagning: Du kan också direkt kontakta en barnmorskemottagning eller gynekologmottagning. Det går bra att ringa direkt till mottagningen eller kontakta den via nätet. På mottagningens hemsida kan du läsa vad som gäller för tidsbokningen. Kötiderna varierar över landet, från några dagar och upp till månader.
- Ungdomsmottagning: Är du i åldern 13-23 år så kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Kolla vilka åldersgränser som gäller på din ort. De har ofta särskilda tider för drop-in men du kan också ringa och boka en tid.
Endometriosteam
På en del sjukhus finns endometrioscentrum eller endometriosteam. De är experter på just sjukdomen endometrios och på vårdcentralen kan du få en remiss dit. Det betyder att de kontaktar endomterioscentrum/teamet och ber dem att ta emot dig. Dit får du komma även om det inte finns där du bor.
Steg 3: Förbered dig!
Innan vårdbesöket är det bra att skriva en lista på frågor som du vill ställa. Då minns du bättre och kan känna dig mer avslappnad.
Ha full koll på dina besvär - kunskap är makt!
Det är lättare att få rätt vård om du har bra koll på din mens och dina besvär. Mensdagbok eller mensapp på mobilen är väldigt bra verktyg som du också kan ta med dig till besöket. Det är lättare för vårdpersonalen att förstå dig och dina besvär om du kan visa din kartläggning, antingen utskrivet på papper eller eller i din mobil.
Om du inte har börjat använda en egen mensdagbok eller mensapp så kan du ta hjälp av dessa checklistor med frågor att besvara inför besöket.
Förbered dig på intima frågor
En sak som kan vara bra att förbereda sig på är att det ställs en del privata, intima frågor. Frågorna kan handla om sex eller om detaljer kring ditt mensskydd, det kan också vara frågor som gäller flytningar eller andra sådana frågor. Frågorna ställs för att ringa in problemet så att du ska få rätt vård.
HBTQ+
Det finns HBTQ-certifierade mottagningar. Det betyder att mottagningen garanterar att personalen ska ha ett bra bemötande oavsett din könsidentitet eller sexualitet.
Bestäm tid med en vän som kan följa med
Du kan ta med dig en kompis eller en anhörig som stöd, det är du själv som väljer hur du vill ha det. Det kan kännas tryggare att veta att personen finns där oavsett om du föredrar att den väntar utanför eller om du vill att hen ska vara med dig hela tiden.
Du har rätt till tolk!
Om du inte pratar språket har du rätt till en tolk i samband med vårdbesöket. På landets ungdomsmottagningar finns möjlighet att få en tolk som gått en särskild utbildning för att prata om frågor kring kön och sexualitet.
Steg 4 - Vårdbesöket
När tiden är inne för vårdbesöket och du anländer till vårdmottagningen så anmäler du dig i receptionen där du också betalar eventuell avgift. Sedan får du sätta dig ner i ett väntrum där du blir hämtad in till undersökningsrummet av vårdpersonalen.
Om du ska göra en gynekologisk undersökning kan du läsa mer om hur det går till här. Du behöver dock inte göra gynekologisk undersökning om du inte vill.
Kom ihåg att du bestämmer alltid över din egen kropp och har rätt att avbryta undersökningen när som helst om det inte känns bra.
Lycka till!
Ordförklaring
*HBTQ: står för homo- och bisexuella, trans- och queerpersoner. I många fall inkluderas även -"AI+" som står för asexuella och intersexuella.