Det är bara du som vet hur det känns i din kropp och vad som fungerar för just dig. Men om ingen av dessa metoder funkar ska du söka vård!
1. Värme
Det kan vara tex. ett varmt bad, en värmd vetekudde, elektrisk värmefilt, varmvattenflaska eller sjal knuten runt höfterna.
2. Rörelse
Dansa, promenera eller någon annan typ av träning du tycker om att göra. Att vara fysiskt aktiv kan lindra både smärta och ångest.
3. Massage
Be någon att stryka, trycka eller massera med varma händer över området där smärtan sitter, det brukar lugna och dämpa det som gör ont.Utöver massage finns det många andra former av avslappning en kan testa, tex. meditation, akupunktur, att ligga på en spikmatta m.m.
Hur funkar det?
Kroppen har ett eget smärtlindringssystem som sätts igång när du rör på dig och av beröring. Värme kan också kännas skönt när det gör ont.
4. Sömn och mat
Om du äter och sover ordentligt så hjälper det kroppen att lindra smärta. Allt hänger ihop, en hungrig och trött kropp blir mer känslig för smärta.
5. Receptfri medicin
Naproxen, Paracetamol och Ibuprofen i kombination (enbart paracetamol har ingen effekt på menssmärta) eller annan receptfri sort. Det är viktigt att läsa informationen om läkemedlet. Det kan ju vara så att du har en allergi eller en mage som inte tål vissa sorter. Känner du dig osäker, ta hjälp av personalen på apoteket - de vet oftast vilka sorter som passar.
Ta alltid medicinen så fort som möjligt för bästa effekt, helst innan smärtan hinner bryta ut.
6. Kunskap
Att veta hur just din kropp fungerar gör det lättare att handskas med och förstå mensvärken. Det gör det också enklare att utreda problemen om du söker vård. Dokumentera din mensvärk med hjälp av smärtdagbok eller mobilappar.
7. Bekräftelse
Bekräftelse från andra med liknande erfarenhet kan hjälpa att hantera smärtan. Kolla diskussionsforum på nätet. Kolla om det finns en samtalsgrupp med andra som har det som du? Hör andra berätta om sin mensvärk i våra filmer.
Om du har testat alla metoder och inget hjälper dig så bör du söka vård!