Mensvärk behöver inte vara ett problem men för vissa kan den kan ändå orsaka väldigt stark smärta. Vi har listat några metoder som kan hjälpa dig att hantera värken.
Självhjälp - testa först!
Lindra symptomen av mensvärk med bl.a. värme, rörelse, beröring och receptfria värktabletter. Kolla in alla våra tips på smärtlindring som du kan göra själv!
Hormonella preventivmedel
Vissa preventivmetoder med hormoner kan hjälpa mot menssmärta. Vänd dig till en ungdomsmottagning eller liknande för att få rådgivning om det. Läs mer på Förstahjälpen.
Receptbelagd medicin
Om vanliga smärtstillande tabletter inte hjälper mot extrem mensvärk så bör du uppsöka en läkare för undersökning och diskussion om du kan receptbelagda tabletter istället.
TENS
Det är en förkortning av transkutan elektrisk nervstimulering och det är plattor du sätter på huden som ger vibrationer som startar kroppens eget smärtlindringssystem. Vid mycket svår menssmärta kan den här metoden vara bra. Apparater kan finnas att låna av t.ex. en vårdcentral eller sjukgymnast.
Samtalskontakt
Om du mår psykiskt dåligt av din mensvärk, kan det vara till hjälp att prata med någon om hur du har det. Du kan få hjälp att lära dig hantera oro och hur du kan ta hand om din psykiska hälsa. På till exempel ungdomsmottagningen finns både barnmorskor, läkare och kuratorer som tillsammans kan hjälpa dig.
Prova dig fram! Du kan behöva testa metoder var och en för sig eller i kombination för att hitta det som hjälper just dig.
Inget hjälpte - vad gör jag?
Om du har så svår mensvärk att du behöver vara hemma från skolan eller jobbet, att du inte klarar ditt vanliga liv under mensen eller att din livskvalité försämras på annat sätt så ska du söka hjälp. Svår mensvärk och riklig mens ska utredas. Det kan vara något som behöver behandlas.