Undersökning hos gynekolog

Nervöst, stelt, lite kallt? I denna text informerar vi dig om vad en gynekologisk undersökning innebär så att du har full koll vad på du kan förvänta dig, innan, under och efter undersökningen.

Bildtext: Foto på en leende sköterska och en gynekolog bredvid en gynekologstol.

Inledande samtal

För det mesta tar gynekologen ensam emot dig för undersökningen som inleds med ett samtal kring dina besvär. För att ringa in problemet ställer gynekologen följdfrågor. Det är då du har hjälp av att ha förberett din egen kartläggning.

Besöket hos gynekologen tar mellan 20 till 30 minuter.

Dags för gynekologisk undersökning!

Efter samtalet är det dags för undersökningen. För att kunna genomföra den får du ta av dig kläderna på underkroppen. Ofta sker avklädningen bakom ett draperi i undersökningsrummet, som i en provhytt, och i de flesta fall får du också ett badlakan eller en filt att svepa om dig på vägen ut till undersökningen.

I undersökningsrummet får du klättra upp i en hög stol som har benstöd och lutande ryggstöd. Där sätter du dig och placerar dina ben i stöden medan gynekologen tar plats framför dig för att kunna undersöka ditt underliv.

Tänk på att de som arbetar med besvär som hänger ihop med mensen tycker inte att något är konstigt eller ofräscht med könsorganen. Har du fått mens medan undersökningen görs är det inget problem. De som undersöker dig tittar anatomiskt, på hur kroppsdelarna är uppbyggda, de värderar inte hur könsorganen ser ut. Ungefär som tandläkaren tittar på tänderna. 

  Bildtext: "Kom ihåg!"

  Du bestämmer alltid över din kropp och har rätt att avbryta undersökningen när som helst om det inte känns bra.

  Bildtext: teckning på ett underliv

  Vad exakt görs under en gynekologisk undersökning?

  1. Först tittar gynekologen på slidans utsida (om du är omskuren och ihopsydd så är undersökningen klar nu).

  2. Sen särar hen försiktigt på blygdläpparna och för in ett tudelat instrument som trycker ner slidans bak- och framvägg så att livmodertappen blir synlig. För att undersökningen ska ske så smärtfritt som möjligt använder läkaren ett skonsamt gel som gör att instrumentet glider lättare. Det kan kännas lite kallt. 

  Bildtext: Linjeteckning av en fitta

  3. När instrumentet tagits ut sticker gynekologen in två fingrar i slidan samtidigt som hen klämmer med den andra handen över äggstockar och livmoder, för att känna om det finns några knölar eller om det gör ont. Det kan då bero på en inflammation eller infektion.

  4. Därefter är det dags för ett ultraljud som tas via en kamera placerad i en stav som är cirka två centimeter i diameter. Även här används gel så att staven ska glida in lättare. Då kan du titta in i dig själv genom att följa med på bildskärmen intill undersökningsstolen. 

   Samtal om behandling efter undersökningen

   När själva undersökningen i gynstolen är avslutad är det dags att prata om behandlingen. Orsaken till menssmärtor är många men behandlas i de allra flesta fall med hjälp av hormoner. Det kan röra sig om p-piller*, hormonspiral*, p-stav*, p-ring*, plåster med mera. I vissa svåra fall kan gynekologen också skriva ut starkare smärtstillande tabletter men det är snarare undantag än regel.

   Alla hormonpreparat som erbjuds är receptbelagda. Du får själv hämta ut dem på apoteket. Där visar du din legitimation så får du ut det du ska ha. Om du väljer hormonspiral eller p-stav måste du boka en tid hos en barnmorska för insättning, något som gynekologen kommer att berätta om.

   Om det i stället visar sig att du har cystor eller annat som måste behandlas skriver gynekologen en remiss till ett sjukhus. Därifrån får du senare en kallelse till vidare undersökning och eventuellt kirurgiska ingrepp.

   Efter några månader kan man märka hur behandlingen lyckats - det tar ca 3 månader för p-piller, mellanpiller, p-ring och plåster. För hormonspiral och p-stav kan det ta upp till ett halvår. 

   Om dina problem inte förbättras trots behandlingen ska du såklart höra av dig igen för en ny undersökning. Det är ju om dig och ditt liv det handlar om. Är du inte nöjd med besöket hos den gynekolog du besökt, har du rätt att gå vidare till en annan läkare.

   Ordförklaring

   *P-piller: Är ett preventivmedel i tablettform som tas varje dag för att förhindra graviditet. De innehåller vanligen hormoner, östrogen och progestangen men det finns också östrogenfria varianter.

   *Hormonspiral: är några centimeter lång, ser ut som ett litet T och sätts på plats inuti livmodern. Den innehåller hormonet gestagen och ger en låg dos av detta hela tiden för att förhindra graviditet.

   *P-stav: är en mjuk plaststav som innehåller könshormonet gestagen. Staven är ungefär lika stor som en tändsticka, fyra centimeter lång och två millimeter i diameter och sätts under huden på t.ex armen. Den avsöndrar hormon och förhindrar därmed graviditet.

   *P-ring: är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter. P-ringen innehåller två olika hormon, östrogen och gestagen, vilka avsöndras och förhindrar graviditet.