Mens och trans

Alla som har mens identifierar sig inte som kvinnor! I den här artikeln har vi samlat viktig information som kan vara bra att tänka på när det kommer till trans och mens.

Bildtext: Cool transperson sitter på en bänk

Identitet och pronomen

En förutsättning för att kunna menstruera är att personen har en livmoder men att ha fötts med en livmoder gör en inte automatiskt till kvinna.

Det är bara en själv som kan avgöra vilket kön en identifierar sig som. Om en identifierar sig som kille så är en det, även om en har kvar sin livmoder och menstruerar. Eftersom menstruation är så förknippat med att vara kvinna föredrar många menstruerande killar och icke-binära transpersoner andra ord som passar bättre för en själv. Det kan vara något könsneutralt, som till exempel blödningar. I denna text används ändå menstruation eftersom de flesta känner till det ordet. Man kan också tala om menstruerare istället för kvinnor, eftesom det är personer som har mens oavsett kön.

"Det verkar vara svårare för människor i min omgivning att ta min transidentitet på allvar när jag uppvisar fysiska egenskaper som talar för att jag 'är en biologisk kvinna'."

Freddie, 22-årig ickebinär transperson

Att mensa eller inte mensa

En del transpersoner som menstruerar vill slippa det helt och hållet. Blödningarna kan förstärka vissa negativa känslor och behovet av att ändra delar av sin kropp för att kunna må bättre. Då kan tiden kring menstruationen bli en extra svår period. Det kan vara känsloladdat nog att ha mens oavsett vilket kön man har. Som icke-binär eller kille kan det bli ännu jobbigare, som en påminnelse om att delar av kroppen inte känns rätt.

 

Bildtext: Foto på en generell överkropp med T-shirt

Könsbekräftande behandling

För en del transpersoner som behöver slippa mens, och kanske har behov av att korrigera andra delar av kroppen också, kan det vara aktuellt att söka könsbekräftande behandling. Men det är inte alla transpersoner som behöver sådan vård. För många är mensen inte besvärlig på samma sätt. Den kan vara jobbig av andra orsaker men utan att man känner ett behov av att slippa den helt. En bra gynekolog eller hormonläkare (endokrinolog) kan ofta hjälpa en att hitta en lämplig behandling för att slippa mens, som hormonspiral eller piller.

Ordförklaring

Du kan läsa mer om transvård på transformering.se

*Endokrinolog: en läkare som intresserar sig för kroppens tillverkning, insöndrande och påverkan av hormoner i kroppen.

*Ickebinär: en ickebinär person känner sig inte som man och inte som kvinna heller. Många ickebinära känner sig inte som
något kön. En del känner sig som både tjej och kille. Andra ickebinära tycker att de är mellan att vara tjej och kille.