Svar på tal

Fördomar kring mens är många. Här är en lista med tips på hur du kan bemöta gamla myter, skitsnack och osanningar om mensvärk och PMS.

Bildtext: En person står med händerna i kors

"Mens är ingen sjukdom."

Håller med, mens i sig är ingen sjukdom utan helt normalt! Men mensvärk som hindrar mig från att gå till jobb och skola är inte normalt och kan vara en sjukdom.

"Du kan ju inte stanna hemma p.g.a mensvärk..."

Jo det kan jag, precis som du stannar hemma om du har huvudvärk som inte blir bättre även om du tagit värktabletter.

Bildtext: Foto på en bestämd tjej som det slår ut blixtar ur.

"Du är för ung för att ha de problem du säger."

Om jag gammal nog att ha mens så kan jag ha besvär av det. Har du t.ex. endometrios* så kan symptomen börja redan i samband med första mensen, alltså från 10-12 års ålder!

"PMS finns inte, det är bara en myt."

PMS finns, och det beror på att personen har en hormonkänslighet, precis som att en allergiker är känslig för vissa ämnen. Det finns också en svårare form som heter PMDS och det kan leda till allvarliga besvär.

Bildtext: Foto på tuff mörkhårig tjej som det slår blixtar ur.

"Mensvärk är en del av en kvinnas liv, det är bara att bita ihop."

Det stämmer att alla med livmoder haft mer eller mindre menssmärta. Men ihållande mensvärk som påverkar mitt liv är ett tecken på att något är fel. Dessutom är alla som har mensvärk inte kvinnor.

"Har du provat mindfulness/yoga/meditation/etc?"

Jag vet att du menar väl och jag tror säkert att ditt förslag kan hjälpa vissa. Men långvarig, kraftig smärta behöver behandling och vård. Om värktabletter inte hjälper kan det vara en sjukdom. 

Bildtext: Foto på tuff tjej i slöja som det slår blixtar ur.

"Du bör inte vara fysiskt aktiv/träna om du har mens."

Visst kan jag det! I vissa fall kan träning till och med hjälpa mot mensvärk. Men det stämmer att för de med kraftig mensvärk kan det kännas svårt att anstränga sig fysiskt. Då ska en få hjälp med det.

"Ta en ipren så går det över."

Med den smärtan jag lever med så kan du lita på att jag redan har provat allt. Om receptfria värktabletter hjälpte så skulle vi inte ha det här samtalet. Skulle du säga samma sak till en person med ryggskott?

Bildtext: Foto på tuff tjej som det slår blixtar ur.

"Du ser inte sjuk ut."

Smärtor som sitter i organen inuti kroppen brukar sällan synas utåt. Jag ska väl inte straffas bara för att jag inte tjatar om hur jobbigt det är hela tiden eller? 

"Jag har också mensvärk, så illa är det inte." 

Kul för dig! Men mensvärk är inte bara en specifik smärta, vissa har mycket mensvärk, vissa har ingen alls. Du kan omöljligt veta hur ont just jag har. 

Bildtext: Foto på tuff tjej med röda blixtar runt sig.

"Man ska inte ha sex när man har mens."

Klart det går om en vill! Det finns inget fysisk hinder för sex vid mens och i vissa fall kan det till och med hjälpa mot mensvärk. Om en är sugen är det ju värt att prova, så att säga.

"Att bli gravid skulle förbättra din menssmärta."

Så jag ska skaffa barn bara för att bli av med mensvärken? Jag tror inte det finns någon annan sjukdom där en skulle föreslå graviditet som botemedel. Det finns dessutom inga belägg för att en graviditet skulle hjälpa mot just mina symtom, det kan till och med bli värre!

Ordförklaring

*Endometrios: En sjukdom där slemhinna från livmodern växer utanför livmodern. Sjukdomen kan ge smärtsamma problem, både under och efter mens.