Menscykeln och mående

Känslor, tankar och livslust kan påverkas av menscykeln men vad är det egentligen som gör att vissa mår så dåligt? 

För en del påverkas livet inte särskilt mycket när mensen kommer en gång i månaden, det rullar på och kroppen gör sitt. Men för en del så kan menscykeln påverka en stor del av deras liv. 

Det är inte bara hormonerna som styr ditt mående. Det tar t.ex. extra energi från kroppen att ha mens. Ditt blodvärde kan sjunka en aning vid riklig mens och göra dig lite matt. Om du har mensvärk tar också det energi, även om den är mild. Att gå omkring med smärta kan vara påfrestande i sig och gå ut över ditt psykiska välbefinnande. 

När menscykeln är en berg-och-dalbana

Går ditt humör och mående upp och ner varje månad? Pendlar du mellan att känna dig stark, glad, ledsen eller arg?  Det kan bero på menscykeln. Menscykeln är hormonstyrd och en del är känsliga för hormonsvängningarna.
För somliga är det som att leva i olika världar under sin menscykel. Det varierar mellan att må bra och att känna sig stark och motståndskraftig till att ramla ner som i ett svart hål där man kan vara ångest- och orosfylld, eller arg och irriterad. Många beskriver en känsla av att inte räcka till, inte duga. För en del kan symtomen ta över vardagen och skapa stora problem.

Dagarna efter ägglossning brukar vara jobbigast om du har besvär med att ditt mående går upp och ner under menscykeln. Sedan när mensen kommer, är det vanligt att det känns som en befrielse, en lättnad. Men det gäller ju bara om det är humöret och måendet som är det svåra, har du det jobbigt med själva blödningen är ju inte mensen en lättnad. Det är kanske istället då det svåra börjar.

Menscykeln är hormonstyrd och en del kan vara extra känsliga för hormonsvängningarna.

Vad är PMS och PMDS?

PMS, premenstruellt syndrom, beror på att hormoner förändras i kroppen under menscykeln. Att ha PMS innebär inte att du har mer hormoner än andra utan det beror på att du är mer känslig för hormonsvängarna under din menscykel. PMS är ingen sjukdom i sig och så länge symptomen upplevs som milda behöver du inte söka vård. Men om du känner dig väldigt nedstämd, så att det liknar depression, kan det vara en svårare variant av PMS som kallas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Bildtext: Foto på två tjejer vända ifrån varandra.

När mensen skapar problem i relationer

Vanliga besvär under menscykeln är att du känner dig trött och orkeslös. Din kropp kan förändras och du kan känna dig svullen om magen, få ömma bröst och svettas mer än vanligt. En del blir låga och får ökad ångest, blir arga och tappar sexlusten. Det här kan leda till en känsla av att inte duga till, att känna obehag, en oro för att andra ska tycka att du inte är som vanligt. Du kanske drar dig undan från dina vänner och din familj, eller från din partner. Du kan känna dig missförstådd och känsla av ensamhet.

Bildtext: Foto på person i luvtröja.

När mensen innebär skam, rädsla och oro

För en del är mensen förknippad med skam, rädsla och oro. Att blodet och mensskyddet är något som behöver gömmas för att inte uppfattas som äckligt. Ett tampongsnöre som hänger utanför badkläderna eller en binda som syns utanpå byxorna, tänk om nån ser? Mensfläckar på lakanet i sängen som knölas ihop och göms undan så att ingen ska märka. För den som inte identifierar sig som kvinna kanske mensen är en plåga och en påminnelse om att kroppen inte beter sig som man vill.