Vad påverkar graden av smärta?

Ingen mensvärk är den andra lik. Med vad beror skillnaderna på? Det är egentligen bara två saker som påverkar mensvärken i grunden...

Alla livmödrar är olika

Vi har olika kroppar och reagerar olika vid mens. En del har en menscykel som en klocka. Den kommer regelbundet och beter sig lika varje gång. Andra personer har en oregelbunden mens och som kan kännas olika från gång till gång. En och samma person kan alltså blöda olika mycket och ha olika grad av smärta från en mens till nästa. Det kan också variera var du har ont. Vissa gånger kan smärtan exempelvis sitta i magen, i ryggen eller andra gånger i benen.

Hur du mår på det stora hela, påverkar din mensvärk.

Din dagsform 

Att upplevelsen är olika från gång till gång kan bero på dagsformen. Mår du bra, är frisk och har ätit och sovit ordentligt kan du kanske klara av mensvärken på ett helt annat sätt än om du är nerkörd, trött, stressad, sjuk och orolig. 

Hormoner 

En annan sak som kan påverka hur mycket mensvärk du får är hormoner. Framförallt prostaglandin* som frigörs i livmodern vid mensen, för att hjälpa livmodern att med sammandragningar stöta ut slemhinnan. Sammandragningarna i livmodern blir så kraftiga hos en del att det känns som en träningsvärk.

Glossary

*Prostaglandin: ett hormonliknande ämne som påverkar ett flertal processer i kroppen och bland annat så påverkas graden av mensvärk. Ju mer prostaglandin desto mer smärta och detta går inte att göra så mycket åt.